Iisalmessa uudisrakentamista räätälöidään asukkaan tarpeiden mukaan.
1900-luvun alkupuolella kerrostalot rakennettiin paikan päällä pääosin tiilestä. Ison muutoksen rakentamistekniikkaan toivat elementtitalot 1960- ja 1970-luvuilla. Tuon ajan kerrostalot tehtiin nopealla aikataululla teräsbetonielementeistä. Rakennustekninen tietämys oli puutteellista ja elementtien nopea lämpökäsittely betonivalimoissa heikensi niiden laatua. 1980- ja 1990-lukujen kehitystyö on tuonut betonielementeille pidemmän käyttöiän.
– Kun puhutaan kerrostalojen teollisesta tuotannosta 1970-luvulla, tällä hetkellä suurena haasteena on talojen tekninen kunto. Se korjausvelka, joka meillä on, kohdistuu erityisesti tähän seitsemänkymmentä luvun rakennuskantaan, kertoo Tampereen Teknillisen yliopiston asuntosuunnittelun professori Markku Hedman.
Suuressa osassa on esteettömyyteen liittyviä ongelmia, kuten että hissiä ei ole. Toisaalta näiden asuntojen hintataso on niin alhainen, että tällaisen kohteen peruskorjaus maksaa enemmän kuin saman alueen hintataso yleisesti on. Taloudellisia ja järkeviä edellytyksiä tällaisen kohteen korjaamiselle ei tällä hetkellä ole, hän jatkaa.
Koneellinen poistoilmanvaihto tuli rakennuksiin pääosin 1960-2000 vuosiluvuilla. Harmaista ja huonolla ilmanvaihdolla varustetuista betonitaloista on edetty pitkä harppaus nykyiseen uudisrakentamiseen. Vanhoihin asuntoihin verrattuna uudet kodit ovat entistä miellyttävämpiä, monikäyttöisempiä, helppohoitoisempia ja muunneltavissa asukkaiden elämäntilanteeseen.
– Iisalmessa rakennetaan maan parhaat kerrostalot, sanoo Savon Laaturakennuksen toimitusjohtaja Jukka Rissanen.
– Uudessa talossa ei ole remonttihuolia, Rissanen muistuttaa.
Talojen lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat kehittyneet paljon kuluneiden vuosikymmenten aikana. Ennen vanhaan keskuslämmitysjärjestelmien kattiloissa poltettiin halkoja ennen kuin kaukolämpö alkoi yleistyä pari vuosikymmentä sitten.
– Tämän päivän rakentamiseen on vahvasti tullut energiankulutuksen ekologinen näkökulma ja kestävän rakentamisen näkemys, sanoo Hedman.
Rissasen mukaan Savon Laaturakennus Oy:n kerrostaloissa maalämpö on tärkeässä osassa.
– Talomme lämmitys ja viilennys tapahtuu maalämmöllä, joka on nykypäivänä kaukolämmön suurin kilpailija. Maalämmön valttina ovat edulliset käyttökustannukset. Useimmissa vertailulaskelmissa unohdetaan, että maalämpöjärjestelmä tuottaa lähes ilmaista viilennystä. Viilennystä käytettäessä saadaan lämpöä varastoitua maahan, josta sitä talvella tuotetaan lämpöä erittäin hyvällä hyötysuhteella.
Savon Laaturakennus panostaa rakentamisessa asumismukavuuteen, esteettömään kulkuun ja turvallisuuteen.
Taloissa on aina suuret, yli 12-neliön kokoiset parvekkeet, jotka toimivat olohuoneen jatkeena. Lasit ja säteilylämmittimet tuovat parvekkeille lisää käyttöaikaa niin keväälle kuin syksylle. Hyvä sisäilma tarvitsee asuntokohtaisen viilennyksen, jotta huoneen lämpötila pystyään pitämään lähes vakiona ja ilmankosteus miellyttävänä.
Esimerkiksi Asunto Oy Iisalmen Aurinkorinteen kerrostaloon on rakennettu tilavat porrastasanteet sekä tavanomaista suurempi hissi, jotta liikuntarajoitteiset pystyvät kulkemaan sillä vaivattomasti. Lisäksi tilavasta hissistä on apua esimerkiksi suurten tavaroiden kuljettamisessa.
Sähköä käyttävien autojen lisääntyminen otetaan huomioon uusissa kohteissa. Asunto Oy Iisalmen Resiinakulmassa, on kaikki autopaikkojen lämmitystolpat varustettu sähköautojen latauspisteellä, sillä osakkeenostajat ovat kysyneet tästä mahdollisuudesta.
Uusiin taloihin tulee avaimettomat lukitusjärjestelmät, jotka mahdollistavat helpon ja turvallisen liikkumisen koko talossa. Jokaisessa uudessa kodissa on ohjausjärjestelmät, jotka tuovat asumiseen turvallisuutta ja viihtyvyyttä.
Ihminen on pohjimmiltaan sen verran hajamielinen, että kotiautomaatiolle löytyy varmasti käyttöä jokaisesta kodista. Kukaan ei haluaisi kotinsa syttyvän palamaan, kun kahvinkeitin on unohtunut liian pitkäksi aikaa päälle. Kaikki halutut laitteet ja valot voi sammuttaa yhdestä kytkimestä kotoa lähtiessä. Älykäs koti pystyy auttamaan asukasta jokapäiväisissä askareissa.
Digitekniikan yleistyminen voi huolettaa etenkin iäkkäämpää väestöä, mutta teknologia mahdollistaa omassa kodissa asumisen pidempään. Jatkossa kaikki asunnon toiminnot voi räätälöidä asukkaan tarpeiden mukaan. Älykäs koti on helppokäyttöinen ja asunnon arvo säilyy, kun koti on jo valmiiksi varustettu uudenaikaisella tekniikalla. Kodin eri toiminnot ovat etäohjattavissa kytkimestä tai älypuhelimella turvallisen, suojatun yhteyden kautta. Asukas voi kuitenkin halutessaan asua kodissaan, kuten perinteisessä huoneistossa, sillä näitä kodinohjausjärjestelmän toimintoja ole välttämätöntä ottaa käyttöön.
Uuden asunnon ostaminen on aina järkevä valinta ja samalla iso hankinta. Näin ollen asunnonostajan kannattaa tehdä huolellinen vertailu tarjolla olevien kohteiden välillä ja miettiä, millaiset asunnot säilyttävät arvonsa tulevaisuudessa.
(Annamaija Herola)